INFEKCIJE HPV-om

HPV ili humani papiloma virus najčešća je virusna spolno prenosiva bolest. Premda se njime zarazi više od 70% spolno aktivne populacije, simptomi se javljaju samo u 1-2% zaraženih osoba.

HPV pripada skupini DNK virusa. Suvremena medicina poznaje više od 200 tipova, od čega više od 40 zahvaća kožu i genitalno područje. HPV se razmnožava u površinskom sloju kože gdje se može preobraziti i uzrokovati rast tumora. Iz onkološke perspektive mogu se podijeliti u dvije osnovne skupine:

  1. s niskim potencijalom za razvoj karcinoma, takozvani niskorizični HPV. To uključuje tipove 6, 11, 40, 42, 43, 44, 51, 54, 61 i druge. Ovaj oblik HPV-a otporniji je i lakše može zaraziti i neoštećenu kožu. Prijenos ovih virusa moguć je čak i tijekom petinga.
  2. s visokim potencijalom za razvoj karcinoma, takozvani visokorizični HPV. Ova skupina uključuje na primjer tipove 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51 i druge. Ovaj tip HPV-a može se integrirati u stanični genom, koji može uzrokovati malignu promjenu. No, ti su virusi podložni vanjskim utjecajima i potrebna im je manja ozljeda ili transformacija tkiva (na primjer na grliću maternice) kako bi se mogli primiti i uzrokovati mogući tumor.

Najpoznatiji tip karcinoma koji uzrokuje HPV je karcinom grlića maternice. HPV može uzrokovati i karcinom rodnice, anusa, penisa, grla i usne šupljine.

Prijenos HPV-a

HPV se prenosi izravnim kontaktom s kožom ili sluznicom. Najčešći je način spolni odnos. Moguć je i prijenos tijekom oralnog odnosa, premda se to rjeđe javlja. Manji je broj slučajeva izazvanih prijenosom s ruku na genitalije, ali ta mogućnost nije isključena.

Kada se govori o riziku prijenosa infekcije tijekom trudnoće, može se reći da je rizik u trudnoći uglavnom neznatan, ali tijekom poroda postoji visok rizik od prijenosa infekcije na novorođenče. Moguće rješenje je carski rez, jer nakon prolaska novorođenčeta kroz porođajni kanal, uz klasične bradavice na koži, može se razviti i vrlo ozbiljna bolest dišnih putova poznata kao papilomatoza grla, koja može izazvati smrt gušenjem.

Uvijek je potrebno obavijestiti liječnika kako bi preporučio liječenje, koje će imati najbolji učinak u odnosu na to koliko je bolest uznapredovala i da li je prisutna trudnoća.